Мансарда в Париж. Бъдни вечер. Художникът Марсел и поетът Рудолф се опитват

...
Мансарда в Париж. Бъдни вечер. Художникът Марсел и поетът Рудолф се опитват
Коментари Харесай

Великолепна и непристойна: 5 любопитни факта за операта „Бохеми“, които не знаехте

Мансарда в Париж. Бъдни вечер.  Художникът Марсел и поетът Рудолф  се пробват да работят. Освен че са гладни обаче, те нямат пари даже за дърва. Започват да обмислят какво да жертват от оскъдната си покъщнина, с цел да възпламенят печката. 

Рудолф предлага своята драма и поетичните му мисли бързо се трансформират в живителна топлота.  В този миг идва философът Колин, който следи по какъв начин пламъците гълтам новата творба на приятеля му.... Настроението доближава своя разцвет, когато на вратата се появява музикантът Шонар. Натоварен с лакомства, вино и наръч дърва, той наподобява като същински магьосник и е посрещнат с радостни възгласи. 

Вдъхновихте ли се? Ние да! Тъкмо гледахме необикновен документален филм за операта „ Бохеми “ от разнообразните продукции на , и желаеме да ви разкажем повече за него.

Действието се развива на фона на емблематичен пейзаж – красиви парижки улички.  С присъединяване на Юлия Мария Дан и Хо-Юн Чунг в функциите на шивачката Мими и поетът Рудолф. Проектиран е от небезизвестния дизайнер Дан Потра, работил по декорите на редица интернационалните оперни и театрални постановки.

 опера Getty | iStock

Знаем, че сте нетърпеливи да разберете какво ни впечатли толкоз, тъй че без повече заобиколки, ви представяме  пет неща за операта „ Бохеми “ на Джакомо Пучини,  които сме сигурни, че ще се радвате да научите.

1. „ Бохеми “ е една от трите най-популярни опери в света, писани в миналото.  Това обаче не постоянно е било по този начин. Успехът ѝ не идва директно. Друга опера от италианския композитор Руджеро Леонкавало, по същата тематика и също наречена „ Бохемия “, излиза с премиера към година след тази на Пучини и се оказва много сполучлива. Възможно е в действителност Пучини да е откраднал концепцията от Леонкавало. Те имали много неуместна обществена среща в едно кафене, когато Леонкавало обвинил Пучини, че е откраднал идеята… В последна сметка Пучини споделя: „ Нека публиката реши коя им харесва повече! “ Двете опери съществуват по едно и също време в италианските театри близо 10 години преди тази на Пучини да стане обичана версия на публиката. Оттогава тя в никакъв случай не е напускала дейния репертоар и версията на Леонкавало е съвсем забравена.

2. Операта на Пучини в действителност се е считала за много рискована за времето си.  Всъщност редица критици осъждат историята непосредствено като внушителна и непристойна. Двамата млади влюбени, Рудолф и Мими, имат открита любовна спекулация и е явно, че спят дружно без да имат подписан брак. Тъй като оперните театри в Италия са се считали за места, където човек може да прекара една занимателна вечер с цялото семейство, историята представлявала риск за композитора и неговите продуценти.

 опера Getty | iStock

3. Тя е оказала огромно въздействие върху актуалното и известно изкуство.  Мюзикълът Rent от Джонатан Ларсън е основан доста тясно върху историята на операта и една от главните мелодии от „ Бохемия “ (валсът на Музета, „ Quando men vo “ от деяние II) е употребена доста ловко в музиката на кино лентата Moonstruck с Шер и Никълъс Кейдж.

4. Пучини най-често е бил възхваляван за написването на музиката на „ Бохемия “ и с право.  Това е превъзходна музика.  Но малко на брой от нас, даже и тези в оперния бизнес, знаят, че той е бил талант и в театъра. Той е знаел какво работи на сцената и какво не. Понякога е бил много нападателен със своите либретисти (хората, които пишат думите, поетичния текст за операта), като е упорствал, че една или друга дума, фраза или театрално деяние няма да бъдат ефикасни. Освен това ги е принуждавал да включват детайли, за които са си мислили, че няма да се харесат на публиката. По-късно обаче всички разбирали, че композиторът постоянно е бил прав. Той е сравняван с Андрю Лойд Уебър, популярен композитор, който също така е и популярен шоумен.

5. Първата опера на Пучини е „ Аида “ на Верди, която той гледа, когато бил младеж.  Пучини постоянно разказвал историята за това по какъв начин трябвало да измине двадесет благи, с цел да си купи билет и да види зрелище в отдалечен град. Но бил толкоз въодушевен от това прекарване, че решил да се посвети на операта.

Още любопитни обстоятелства:

Джа̀комо Анто̀нио Домѐнико Микѐле Втори Марѝя Пучѝни е един от най-популярните италиански оперни композитори.

Специалистите го одобряват като последовател на делото на Джузепе Верди.  Той е последният от плеядата италиански оперни композитори, започваща през 17 век с Клаудио Монтеверди и преминаваща през Джоакино Росини и Джузепе Верди.  За разлика от своите прародители Пучини написа по-леки произведения с нов, реален жанр, който придобива известност в края на 19 век. 

Неговите опери се отличават с възхитителни мелодии и ярки женски облици.  Много от тях влизат в непрекъснатия репертоар на огромните оперни театри по целия свят, а трите му велики творби „ Бохеми “, „ Мадам Бътерфлай “ и „ Турандот “ стават стандарт за писане за доста от идващите генерации композитори.  Някои от ариите му остават извънредно известни и до през днешния ден – „ O mio babbino caro “ от „ Джани Скики “, „ Che gelida manina “ от „ Бохеми “, „ Nessun dorma “ от „ Турандот “, „ E lucevan le stelle “ от „ Тоска “.

 опера Getty | iStock

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – , е богата и разнообразна библиотека със наличие. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно наличие, което включва разнообразни изкуства – спектакъл, балет, опера, класическа и съвременна музика, документални филми и още доста други. Предлага елементарен достъп до световноизвестни продукции, извънредно наличие и специфични оферти, които не могат да бъдат открити в други платформи в България.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР